< Kembali Kepada Blog

600,000 Kanak-Kanak Meninggal Dunia Setiap Tahun Kerana Hidu Udara Tercemar

Diterbitkan pada 02 November 2018
Kongsi Artikel :

KUALA LUMPUR: Setiap hari, 93 peratus, iaitu lebih 1.8 bilion kanak-kanak di bawah umur 15 tahun terdedah dengan udara tercemar sehingga mengancam kesihatan dan proses tumbesaran mereka.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) melaporkan setiap tahun, lebih 600,000 kanak-kanak meninggal dunia akibat jangkitan pernafasan kerana terhidu udara tercemar.

“Udara tercemar ini meracuni berjuta-juta kanak-kanak dan mengancam nyawa mereka. Ini tidak boleh diterima.

“Setiap kanak-kanak mempunyai hak untuk menghirup udara bersih supaya mereka boleh berkembang dan mencapai potensi penuh,” kata Ketua Pengarah WHO, Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Berdasarkan laporan WHO mengenai pencemaran udara dan kesihatan kanak-kanak, antara punca kanak-kanak lebih terkesan adalah kerana pernafasan yang lebih laju berbanding golongan dewasa.

Selain itu, mereka yang tinggal di rumah yang kerap menggunakan bahan bakar dan teknologi mencuci, pemanasan dan pencahayaan turut menjadi punca bayi baru lahir dan kanak-kanak kecil lebih mudah terdedah kepada pencemaran udara.

Dalam pada itu, Persidangan Global WHO mengenai Pencemaran Udara dan Kesihatan yang bakal bermula pada Selasa yang melibatkan pemimpin dunia dan menteri-menteri kesihatan untuk berbincang tentang tindakan tentang isu ini.

Antara cadangan yang dikemukakan oleh WHO termasuk, implentasi polisi bagi mengurangkan pencemaran udara dengan menggunakan teknologi hijau dan polisi memastikan lokasi sekolah tidak berdekatan dengan kawasan perindustrian.

Article Source: http://www.astroawani.com/berita-dunia/600-000-kanak-kanak-meninggal-dun…