Tentang Asthma Malaysia

Seramai 300 juta orang di seluruh dunia menderita dengan asma. Ia merupakan punca utama kemasukan hospital dan kehilangan kerja dan waktu sekolah di Malaysia. Kebanyakan orang yang mengidap asma merasakan hidupnya terhad dengan penyakit kronik yang tidak dapat diubati ini.
Walau bagaimanapun, asma boleh dikawal dengan baik dan dengan penjagaan perubatan yang sesuai, hampir semua pengidap asma boleh menjalani kehidupan yang normal. Asthma Malaysia bertujuan untuk menjadi pusat sumber dan panduan utama atas talian yang boleh dipercayai oleh pesakit dan pekerja penjagaan kesihatan.

Visi

Menjadi portal terkemuka Malaysia tentang asma dengan tujuan untuk mewujudkan pesakit yang lebih bermaklumat dan memperkasakan mereka. Kami berhasrat untuk memastikan penjagaan asma di Malaysia adalah sama dengan yang terbaik di dunia dengan tujuan untuk mengurangkan penderitaan dan kematian yang berkaitan dengannya.
Kami berhasrat untuk berkembang menjadi organisasi yang akan terlibat secara proaktif dalam kempen penyelidikan dan promosi untuk meningkatkan kesedaran mengenai asma di Malaysia.

Misi

  • Untuk berkhidmat sebagai sumber yang boleh dipercayai tentang asma
  • Untuk meningkatkan kesedaran ke atas taraf penjagaan terbaik
  • Untuk memperkasakan pesakit dalam pengurusan asma mereka

Pengasas

Dr. Helmy Haja Mydin

MRCP (EDIN), Sijil Tamat Pengajian (CCT) Dalam Respiratori Dan Perubatan Am (UK)

Pengasas Bersama Asthma Malaysia Perunding Pakar Pernafasan

Baca Selanjutnya

Dr. Sundari Ampikaipakan

MRCP (UK), Sijil Tamat Pengajian (CCT) Dalam Respiratori Dan Perubatan Am (UK)

Pengasas Bersama Asthma Malaysia Perunding Pakar Pernafasan

Baca Selanjutnya

Penasihat

Berikan Sumbangan

Berikan Sumbangan